Како да снимам виртуелен .iso диск на физички CD/DVD?

Posted in Туторијали with tags , , , , on Декември 18, 2009 by Raging Demon

Блогот е преместен на http://tutorialsten.blogspot.com/

Линк до овој пост http://tutorialsten.blogspot.com/2010/09/iso-cddvd.html

Како да направите портабилен µTorrent за USB драјв

Posted in Туторијали with tags , , , on Декември 11, 2009 by Raging Demon

Блогот е преместен на http://tutorialsten.blogspot.com/

Линк до овој пост http://tutorialsten.blogspot.com/2010/09/torrent-usb.html

Кирилична (македонска) поддршка за Windows

Posted in Туторијали with tags , , , , , on Септември 29, 2009 by Raging Demon

Блогот е преместен на http://tutorialsten.blogspot.com/

Линк до овој пост http://tutorialsten.blogspot.com/2010/09/windows.html

Дебилизам или… дебилизам

Posted in Дебилна хроника on Септември 24, 2009 by Raging Demon

Насловот е нејасен? Не, не е. Видете ја само темата што ја отвориле мочковците и се ке ви биде јасно. “Каде ми е смајлито?
Очигледно е дека искомплексираните деца немаат што да прават со својот живот, па од досада отвораат секакви теми за кои понекогаш им текнува дека се глупи и ги бришат, а понекогаш не. И кога им текнува, им текнува, но касно. Да не ја споменувам темата со песничката за Бадијала. Сватија (малку покасно сватија бидејки нивниот мал мозок работи на 0.01MHz) дека се избрукаа, па ја избришаа. Но очигледно е дека ова уште не го сватиле:

Анти самите себе

Posted in Дебилна хроника on Септември 23, 2009 by Raging Demon

Значи, откако ме банираа на нивниот блог иако како што напишав и таму немав веке намера да коментирам попалени 13-14 годишњаци ке мора да се доискажам на мојов блог. ЈБГ, мој си е. Можам да правам што сакам (некако многу ми е познато ова).

Како прво сакам да прашам зошто сум баниран? Одговорот сигурно ке биде вулгарни коментари. Но што всушност се крие под тој одговор? Се кријат фактите и доказите што ги постирав. Иако има коментари спрема кои моите се мачкина кашлица, сепак им сметаа доказите.

Значи за некој е дозволено да пишува разни куротреси, а за некого не е дозволено да ја пишува вистината. ЈБГ, што можеш кога децата се толку попалени што сами си пишуваат коментари и сами си ги едитираат.
Кликни на сликата за да ја видиш

Бараат демократија. Деца, демократија барајте кај Грујо, а не во нечија приватна сопственост.
И овде владее синдромот “моето е најдобро, твоето нечини.”. Иако и тие ги прават истите работи на нивниот блог, сепак дечките “се борат” против тоа.
Врв на се беше последниот пост со интервјуто со Cyber Lord.
Демек тој ти бил нешто како одкај страната на членовите и такви слични срања.
Кликни на сликата за да ја видиш

Еве колку е тој од страната на членовите. Зар на еден администратор му доликува да се однесува вака кон членовите? Да им ги менува статусите во “I feel like shit”?
Јас мислам дека не.
И јас самиот бев негова жртва кога во подфорумот Арена зборував во темата што беше отворена против ***ana*** а.к.а Ана.
Веднаш ми дојде закана за казна од нејзиниот ангел чувар а.к.а Cyber Lord. И без разлика на моите прашања (најмалку 10) на што се должеше таа закана, тој само повторуваше да уживам. Како шлаг на се ги избриша и неговите постови со закани во темата кои беа упатени кон мене за да не ги видат неговите колеги, па да превземат некоја мерка.
Еве го и разговорот помегу нас за тоа:
Кликни на сликата за да ја видиш

Иако напалените деца не ги заслужуваат и овие 10 минути што ги одвоив за овој пост, сепак нека им биде. Нели тоа е и нивната цел со блогот – да бидат познати. Уживајте.
За крај.
Деца, најдобронамерен совет:
Откако ке ви здосади да бидете celebrity мавнете ја тастатурата, земете фатете се за некоја работа. Бидете корисни за општеството. Заработете некој денар. Доста цицате уште од на мама цицката и од на тато џебот.

* Сите коментари кои ке бидат оставени, а не ми се допагаат ке бидат избришани. ЈБГ, нема демократија.

Како да избришам rogue софтвер?

Posted in Туторијали with tags , , , on Септември 21, 2009 by Raging Demon

Блогот е преместен на http://tutorialsten.blogspot.com/

Линк до овој пост http://tutorialsten.blogspot.com/2010/09/rogue.html

RivaTuner – оверклокирање на графичка карта

Posted in Хардвер with tags , , , , , , , on Септември 5, 2009 by Raging Demon


Авторот на овој текст не е виновен за евентуално настанатата штета при оверклокирање на вашиот систем.

Откако веке добивме претстава што значи оверклокирање од темата за оверклокирање, (доколку не сте ја прочитале, прво сторете го тоа) време е да почнеме да го користиме тоа.
RivaTuner е светски најпознатиот програм за оверклокирање на графички карти. Со него може да се оверклокираат графички карти и од nVidia и од ATI.
RivaTuner е бесплатен и може да се симне од неговата официјална страна. Моменталната најнова верзија на RivaTuner е верзијата 2.24c.

Во овој туторијал јас ке ја оверклокирам мојата Palit nVidia GeForce 8600GT Super 512 GDDR3. Постапката е иста за сите графички карти.
Користени алатки:

Откако ке ги инсталираме сите овие работи може да почнеме со оверклокирањето.

 1. Го отвораме RivaTuner и од секцијата Driver settings кликнуваме на копчето Customize и од пагачкото мени кликнуваме на опцијата System settings.1
 2. Oд новиот прозорец ја штиклираме опцијата Enable driver-level hardware overclocking и од пагачкото мени избираме performance 3D. Tоа ке ни овозможи да почнеме со оверклокирањето.
  2
 3. Oд десната страна на секој од трите слајдери е напишана вредноста на основниот работен такт којшто е зададен од самата фирма на графичката карта. И тоа: првиот слајдер ја покажува вредноста на работниот такт на графичкиот процесор (Core clock), вториот слајдер ја покажува вредноста на работниот такт на шејдерите (Shader clock) и третиот слајдер ја покажува фреквенцијата на работниот такт на меморијата (Memory clock). Фабричките вредности кај мене се 540/1188/700 (Core clock/Shader clock/Memory clock).
 4. Препорачливо е опцијата Link clocks да не биде штиклирана, затоа што така рачно ке можеме да направеме и оверклок на работниот такт на шејдерите, наместо таа автоматски да се менува како што ја менуваме фреквенцијата на јадрото. Но треба да знаеме дека фреквенцијата на шејдерите мора да биде од 2,2 до 2,5 пати поголема од фреквенцијата на графичкото јадро.
  Значи во овој случај кога картичката не е оверклокирана фреквенцијата на шејдерите е 1188, а на јадрото е 540. Според тоа имаме 1188/540=2,2 или 2,2*540=1188.
  Сега зголемете ги вредностите на јадрото за 50, на шејдерите 2,5*фреквенцијата на јадрото и на меморијата за 50 и стиснете на копчето Apply. Откако ке го направите тоа тестирајте ги новите вредности на графичката карта со Video Card Stability Test и со FurMark. Прво со Video Card Stability Test 10 минути, па ако успее потоа и со FurMark 5 минути.
  3
 5. Ако успеат и двата теста повторно зголемете ги вредностите уште за 50 и пак тестирајте. И се така додека не добиете стабилни вредности. (Нормално, после 2 зголемувања, почнете да зголемувате за помалку од 50)
  Со низа од неколку зголемувања и тестови јас успеав да добијам стабилна графичка карта на сетинзи 660/1650/820.
  Откако ке ги добиете стабилните вредности стиснете на копчето Save overclocking profile од секцијата Overclocking profile settings. Напишете некое име за вашиот профил, на пример вредностите што сте ги добиле како кај мене 660/1566/820 и зачувајте го профилот.
 6. Исто така штиклирајте ја и опцијата Apply overclocking at Windows startup за да сетинзите се вчитуваат при секое вклучување на компјутерот. И на крај стиснете на копчето Apply.
  Потоа рестартирајте го компјутерот.4
 7. Тестот да успее значи да не се појавуваат изобличувања на сликата или некои други грешки. На пример јас на поголеми сетинзи од малку погоре наведените добив син екран на смртта (BSOD) со Video Card Stability Test. Доколку се појават грешки, намалете ги фреквенциите и повторно тестирајте се додека не добиете стабилни фреквенции.
 8. Oткако ке ги добиете и ке ги наместите стабилните фреквенции, од секцијата Target adapter на RivaTuner изберете ја последната опција Hardware monitoring.
  5
  Со тоа ке ви се вклучи опцијата за мониторинг на сетинзите и температурата на графичката карта од RivaTuner.
  Откако ке го направите тоа вклучете го програмот FurMark и почнете со тест за стабилност од четириесет минути до еден час, додека RivaTuner ги следи промените на температурата.
  Доколку температурата за тоа време стане превисока (над 90-95 степени) тогаш намалете ги фреквенциите.
  Јас со моите стабилни сетинзи на фреквенциите со тестирање од еден час и десет минути со FurMark на резолуција од 1024×768 добив максимална температура од околу 80 степени, додека минималната при нормална работа ми е околу 48-50 степени.

6

Autoruns

Posted in Корисни програми with tags , , , on Септември 4, 2009 by Raging Demon

При инсталирање на разни програми во системот многу од нив се запишуваат во фолдерот за автоматско подигање или во регистрите за автоматски да се вклучуваат со секое вклучување на Windows-от, а не ни требаат.
Тоа доведува до успорено подигање на Windows-то, користење на повеке РАМ меморија, поголема искористеност на процесорот, послаби системски перформанси…
Autoruns е програм кој ке ве ослободи од непотребните програми кои се стартуваат со самото стартување на Windows.
Тој е бесплатен за превземање и откако ке го вклучите ке ви ги покаже детално сите програми што се стартуваат со Windows-от заедно со нивната патека каде се наогаат.
Со негова помош можете да ги избришете и да го ослободите системот од додатно оптеретување.
Сепак, внимателно треба да оддберете кој програми ке ги избришете, за да не избришете некој системски фајл или некој друг важен фајл.
Табот Logon е најсигурниот таб од каде што можете да ги бришете програмите. Па затоа разгледајте го тој таб и слободно избришете го тоа што не ви треба.

Со Autoruns можете да бришете и adware, spyware и други малициозни програми што се подигаат со Windows-от.
Нив можете да ги избришете така што ке ја видите нивната патека каде се сместени, на пример C:\Program files и следејки ја таа патека ке го избришете малициозниот програм.
Внимавајте: Со бришење на програмот од Autoruns не го бришете извршниот .exe фајл на непотребниот програм, туку само го оневозможувате да се стартува со Windows.
За отстранување на малициозни програми како adware, spyware и др. треба да ја видите патеката каде се наогаат и да ги избришете физички од хард дискот.

Autoruns 9.53

Оверклокирање

Posted in Хардвер with tags , , on Септември 4, 2009 by Raging Demon

Авторот на овој текст не е виновен за евентуално настанатата штета при оверклокирање на вашиот систем.

Оверклокирање на некој хардверски дел е процес при кој се зголемува вредноста на работниот такт на тој дел.
Toa се прави за да се извлече максимумот од хардверскиот дел, а воедно и да се обезбедат подобри перформанси на целиот систем.
На пример: на некој процесор со фреквенција од 3Ghz да му се подигне работната фреквенција на 3.3GHz.
Може да се оверклокуваат повеке хардверски делови како процесори, графички карти, рам мемории.
Кај сите тие оверклокирањето се врши со подигнување на фреквенцијата и/или напонот.
Оверклокирањето се врши директно од BIOS-от или со програми за таа намена.
Многу е важно после направеното оверклокирање да се провери дали делот може да го издржи новиот работен такт. Тоа се прави со програми за таа намена како CPU Burn-in – за процесори, FurMark – за графички карти, Video Card Stability Test – за графички карти и други. Доколку хардверскиот дел не може да го издржи новиот работен такт, тогаш се пристапува кон намалување на истиот на вредност која делот може да ја издржи.

Но со подигнување на фреквенцијата и/или напонот правопропорционално се зголемува и работната температура на тој дел. Затоа е потребно и подобро ладење од предходното (доколку тоа е слабо).
Oсвен опасноста од прегревање на оверклокираниот дел постои и опасност од тоа да делот не може да ги поднесе новите сетинзи (доколку се преголеми) и да се расипе.

Исто така многу е важно да се напомане и дека оверклокирањето е за поискусни корисници и не е за почетници.

DOSBox

Posted in Корисни програми with tags , , , on Септември 2, 2009 by Raging Demon

DOSBox, којшто моментално е актуелен со својата 0.73 верзија, е емулатор на MS-DOS. Сличен е на програмот VirtualBox, но за разлика од него на DOSBox како што кажува и неговото име може да работите само со MS-DOS.
DOSBox работи на тој начин што емулира виртуелен драјв на било која локација на вашиот физички HDD.
На пример, доколку сакате да емулирате драјв во фолдерот D:\Aplikacii, како команда во DOSBox пишувате mount x D:\Aplikacii, каде што х е името на драјвот што сакате да го емулирате. Така ке добиете драјв х што всушност е фолдерот D:\Aplikacii, односно содржината на драјвот х е содржината на фолдерот D:\Aplikacii. Откако ке го направите тоа без проблем ке можете да ги стартувате вашите MS-DOS компатибилни програми.
DOSBox може да емулира: CPU:286/386 realmode/protected мод, Directory FileSystem/XMS/EMS, Tandy/Hercules/CGA/EGA/VGA/VESA графика, a SoundBlaster/Gravis Ultra Sound за звук кој што е компатибилен со постари игри.
Компатибилен е со повекето оперативни системи како Windows, Linux, Fedora, Mac OS X…
Бесплатен е и е достапен за превземање од неговата официјална страна.

DOSBox 0.73