DOSBox

DOSBox, којшто моментално е актуелен со својата 0.73 верзија, е емулатор на MS-DOS. Сличен е на програмот VirtualBox, но за разлика од него на DOSBox како што кажува и неговото име може да работите само со MS-DOS.
DOSBox работи на тој начин што емулира виртуелен драјв на било која локација на вашиот физички HDD.
На пример, доколку сакате да емулирате драјв во фолдерот D:\Aplikacii, како команда во DOSBox пишувате mount x D:\Aplikacii, каде што х е името на драјвот што сакате да го емулирате. Така ке добиете драјв х што всушност е фолдерот D:\Aplikacii, односно содржината на драјвот х е содржината на фолдерот D:\Aplikacii. Откако ке го направите тоа без проблем ке можете да ги стартувате вашите MS-DOS компатибилни програми.
DOSBox може да емулира: CPU:286/386 realmode/protected мод, Directory FileSystem/XMS/EMS, Tandy/Hercules/CGA/EGA/VGA/VESA графика, a SoundBlaster/Gravis Ultra Sound за звук кој што е компатибилен со постари игри.
Компатибилен е со повекето оперативни системи како Windows, Linux, Fedora, Mac OS X…
Бесплатен е и е достапен за превземање од неговата официјална страна.

DOSBox 0.73

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: