Autoruns

При инсталирање на разни програми во системот многу од нив се запишуваат во фолдерот за автоматско подигање или во регистрите за автоматски да се вклучуваат со секое вклучување на Windows-от, а не ни требаат.
Тоа доведува до успорено подигање на Windows-то, користење на повеке РАМ меморија, поголема искористеност на процесорот, послаби системски перформанси…
Autoruns е програм кој ке ве ослободи од непотребните програми кои се стартуваат со самото стартување на Windows.
Тој е бесплатен за превземање и откако ке го вклучите ке ви ги покаже детално сите програми што се стартуваат со Windows-от заедно со нивната патека каде се наогаат.
Со негова помош можете да ги избришете и да го ослободите системот од додатно оптеретување.
Сепак, внимателно треба да оддберете кој програми ке ги избришете, за да не избришете некој системски фајл или некој друг важен фајл.
Табот Logon е најсигурниот таб од каде што можете да ги бришете програмите. Па затоа разгледајте го тој таб и слободно избришете го тоа што не ви треба.

Со Autoruns можете да бришете и adware, spyware и други малициозни програми што се подигаат со Windows-от.
Нив можете да ги избришете така што ке ја видите нивната патека каде се сместени, на пример C:\Program files и следејки ја таа патека ке го избришете малициозниот програм.
Внимавајте: Со бришење на програмот од Autoruns не го бришете извршниот .exe фајл на непотребниот програм, туку само го оневозможувате да се стартува со Windows.
За отстранување на малициозни програми како adware, spyware и др. треба да ја видите патеката каде се наогаат и да ги избришете физички од хард дискот.

Autoruns 9.53

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: