Оверклокирање

Авторот на овој текст не е виновен за евентуално настанатата штета при оверклокирање на вашиот систем.

Оверклокирање на некој хардверски дел е процес при кој се зголемува вредноста на работниот такт на тој дел.
Toa се прави за да се извлече максимумот од хардверскиот дел, а воедно и да се обезбедат подобри перформанси на целиот систем.
На пример: на некој процесор со фреквенција од 3Ghz да му се подигне работната фреквенција на 3.3GHz.
Може да се оверклокуваат повеке хардверски делови како процесори, графички карти, рам мемории.
Кај сите тие оверклокирањето се врши со подигнување на фреквенцијата и/или напонот.
Оверклокирањето се врши директно од BIOS-от или со програми за таа намена.
Многу е важно после направеното оверклокирање да се провери дали делот може да го издржи новиот работен такт. Тоа се прави со програми за таа намена како CPU Burn-in – за процесори, FurMark – за графички карти, Video Card Stability Test – за графички карти и други. Доколку хардверскиот дел не може да го издржи новиот работен такт, тогаш се пристапува кон намалување на истиот на вредност која делот може да ја издржи.

Но со подигнување на фреквенцијата и/или напонот правопропорционално се зголемува и работната температура на тој дел. Затоа е потребно и подобро ладење од предходното (доколку тоа е слабо).
Oсвен опасноста од прегревање на оверклокираниот дел постои и опасност од тоа да делот не може да ги поднесе новите сетинзи (доколку се преголеми) и да се расипе.

Исто така многу е важно да се напомане и дека оверклокирањето е за поискусни корисници и не е за почетници.

One Response до “Оверклокирање”

  1. To defeat this, designers apply massive research and combine outside
    resources of randomness.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: